Aké je dávkovanie?2 čajové lyžičky (10 g) denne, odporúčame rozmiešať a nechať napučať v minimálne 0,2 litra tekutiny.

Má nejaké upozornenia a obmedzenia v užívaní?

Tehotné a dojčiace ženy by sa mali pred užívaním tohto produktu poradiť s lekárom kvôli hormonálnym účinkom lignanov, ktoré sú obsiahnuté v ľanovej vláknine. Nie je určené ako náhrada rozmanitej stravy.

Aké sú možnosti prípravy? Do akých receptov sa dá použiť?

Zlatenka ponúka pestré možnosti prípravy na konzumáciu. Užitočné tipy na recepty s chia a ľanovej vlákniny sú pre použitie ako prísada do ovsených vločiek alebo müsli, do jogurtu a detskej výživy, do ovocných kokteilov, posypanie šalátov a do pomazánok. Ďalej do tekutín – vody, mlieka, ovocných džúsov, alebo pri varení polievok ako bezlepková múka na chlieb, palacinky a koláčov.

Aké sú hlavné výhody a účinky oproti obyčajným produktom obsahujúcim psyllium?

Kľúčovou prednosťou Zlatenky je, že obsahuje nie len ľanovú vlákninu a semien chia, ale tiež účinné látky z lignanov a omega-3 PUFA. Oproti tomu obyčajné psyllium obsahuje pomerne porovnateľné množstvo vlákniny, ďalej menej významné množstvo omega-3 a bohužiaľ vôbec neobsahuje lignany. Obsahom týchto látok Zlatenka predbehne obyčajné psyllium. Svojim obsahom Zlatenka pozitívne ovplyvňuje hladinu „nezdravého“ cholesterolu a glukózy v krvi.

Z akých štúdii tieto tvrdenia vychádzajú?

Tvrdenia vychádzajú najmä z 2 dôveryhodných štúdií.

V prvej randomizovanej, placebom kontrovanej klinickej štúdii autor preukázal postprandiálny (2 hodiny po perorálnym podaním definovaného množstva glukózy v strave) nižšia koncentrácia glukózy v krvi a vyšší pocit nasýtenia oproti placebu po podaní ľanovej vlákniny a chia vlákniny (Salvia hispanica), kedy chia vláknina bola v modulácii postprandiálnej glykémii ešte účinnejšia ako ľanová vláknina.

Zdroj faktu sú štúdie autorov: Vuksan, V., Choleva, L., Jovanovski, E., Jenkins, A.L., Au-Yeung, F., Dias, A.G., Ho, H.V., Zurbau, A., Duvnjak, L. Comparison of flax (Linum usitatissimum) and Salba-chia (Salvia hispanica L.) seeds on postprandial glycemia and satiety in healthy individuals: a randomized, controlled, crossover study. Eur J Clin Nutr. 2016 Dec 21. doi: 10.1038/ejcn.2016.148 (Epub ahead of print).

V druhom prípade je povedané, že ľan siaty obsahuje významný podiel omega-3 PUFA (alfa-linolenová kyselina) a lignanov (SECO), tieto zložky spoločne s vlákninou preukázateľne znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi.

Zdrojom tvrdenia sú štúdie autorov: Ribas, S.A., Grando, R.L., Zago, L., Carvajal, E., Fierro, I.M. Overview of Flaxseed Patent Applications for the Reduction of Cholesterol Levels. Recent Pat Food Nutr Agric. 2016 Mar 21. (Epub ahead of print).